În orice zi se poate întâmpla să dai cu împrumut bani prietenilor, rudelor, chiar și străinilor cu scopul de a-i ajuta dar atunci când vine momentul se fac că uită de datorie. Cum să ne asigurăm în astfel de situații și să evităm problemele care ar putea apărea, vedeți mai jos.
Desigur, decizia de a da bani cu împrumut sau a nu da aparține fiecarei persoane în parte, totuși dacă ați decis să mergeți la un astfel de pas trebuie neapărat să întocmiți un înscris care să probeze faptul transmiterii banilor. Ar fi perfect să întocmiți un contract de împrumut în conformitate de art. 867-874 Cod civil al RM.
Dacă nu aveți timp să respectați toate formalitățile vă recomandăm să întocmiți o recipisă. Pentru a avea valoare juridică și forță probatorie, în caz că se ajunge în instanța de judecată pentru a vă apăra drepturile, recipisa de asemenea trebuie să conțină cîteva elemente obligatorii.
În primul rînd, recipisa trebuie scrisă de mână și anume de persoana care ia banii cu împrumut (împrumutatul/debitor). Acest mic detaliu, deși la prima vedere ar părea lipsit de importanță, vă va face o favoare enormă. În situația în care împrumutatul/debitorul nu vă întoarce banii la data convenită/prestabilită sau nu recunoaște faptul că a împrumutat banii, veți putea numi o expertiză grafoscopică care va stabili dacă scrisul aparține împrumutatului/datornicului sau nu.
În al doilea rînd, recipisa trebuie să conțină următoarele informații:
Părțile – atât persoana care oferă bani (împrumutătorul/creditorul) cât și pesoana ce îi primește (împrumutatul/debitorul) trebuie să fie identificați : trebuie specificat numele, prenumele, ideal ar fi să fie stipulate și datele din buletin pentru fiecare în parte.
Domiciliul părților.
Suma concretă a împrumutului trebuie scrisă cu cifre și litere. De specificat că suma respectivă este dată anume cu împrumut dar nu este o donație sau ceva de genul, astfel impunîndu-se obligația de restituire.
Dacă nu ați stabilit o dobîndă specificați că împrumutul e cu titlu gratuit.
Data la care trebuie restituiți banii.
Data întocmirii prezentei recipise.
Semnăturile.
În al treilea rînd, nu uitați că recipisa sau alt înscris nu pot servi drept temei pentru încasarea sumei împrumutului, dacă aceste înscrisuri nu conţin informaţii despre părţile contractului de împrumut şi despre suma concretă a împrumutului. Astfel, recipisa întocmită va demonstra faptul că a fost încheiat un contract de împrumut ceea ce va confirma dreptul DVS la restituirea sumei de bani.
Autor:
VULPE Irina,
avocat stagiar,
Director Executiv A.O. ”Ius Moldova”.